Over mijn producten

Informatie en bewaaradvies

Wat is er zo bijzonder aan arganolie?

Het belangrijkste ingrediënt in mijn producten is de arganolie. Argan is afkomstig van de argania spinoza, een boom die enkel in het zuiden van Marokko groeit. De zaadjes die uit de argnannoot worden gewonnen worden tot een olie geperst, de arganolie.

Deze olie wordt in het westen voornamelijk gebruikt in de vorm van lichaamsverzorging, maar in het Atlasgebergte wordt het al eeuwenlang gebruikt als voedingsmiddel. Ik heb aan de dorpsouderen gevraagd waarom deze olie zo bijzonder is voor hen. Ik kreeg van hen een antwoord dat zij hebben overgeleverd gekregen van generatie op generatie. Wat hiervan waar is weet ik niet, maar ik geef het gewoon even mee.

Volgens hen verwijden de componenten in de arganolie de bloedvaten, waardoor het hart ontlast wordt en de bloeddruk daalt. Daarnaast geven zij aan dat regelmatige consumptie van arganolie, kanker kan voorkomen (welke weet ik niet). Zij geven wel aan dat het kanker niet kan genezen indien deze reeds in het lichaam aanwezig is.

Is dit een mythe of hebben zij dit, doorheen de generaties, geobserveerd? Ik heb hier geen idee van, en kan dit, niet bevestigen of ontkrachten. Wat ik wel kan doen is teruggaan naar de werkelijke onderzoeken die naar arganolie zijn gedaan en de stoffen die tijdens deze onderzoeken, in deze olie zijn teruggevonden:

Vitamine E is een krachtige antioxidant die vrije radicalen kan helpen neutraliseren. Deze stof kan er ook voor zorgen dat de het verouderingsproces van de huid vertraagt. Het kan slechte cholesterol helpen voorkomen en minimaliseert daarmee de kans op hartproblemen.

Ferulinezuur heeft, net zoals de vitamine E, een sterk ontstekingsremmend effect. Het kan auto-immuunziekten voorkomen en botdichtheid in stand houden, alsook klachten gerelateerd aan menopauze verlichten.

Caroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Het zorgt voor een goede weerstand en is belangrijk voor het goed functioneren van de ogen en voor het gezond houden van tanden, huid en botten. Daarnaast is het net zoals de vitamine E en het Ferulinezuur een sterke antioxidant.

Sterolen hebben anti-kanker eigenschappen en werden onderzocht als een mogelijk hulpmiddel ter preventie van prostaat kanker (zie link onderaan de pagina). Deze stof zorgt ook voor een optimale gezondheid van de huid en kan cholesterol helpen verlagen.

Polyfenolen zijn, net als de sterols, anticarcinogenen, ze zijn ontstekingsremmend die ervoor kunnen zorgen dat er geen celschade of DNA schade optreedt. Het risico op het krijgen van ziekten zoals Alzheimer kan hiermee verlaagt worden.

Zijn er wetenschappelijke onderzoeken gebeurd naar arganolie? 

Ja, ik heb er een aantal gelezen online. Het zijn wel voornamelijk Engelstalige onderzoeken. Ik zal hieronder een aantal links plaatsen:

Physicochemical and nutritional study of argan oil

Effects of dietary argan oil on the skin

Effects of argan oil on the liver

For prostate cancer prevention

Wie maakt jouw arganolie?

Ik maak de arganolie zelf. Dit doe ik volgens de eeuwenoude, traditionele, methode die ik van mijn moeder heb geleerd. Na het roosteren van de arganzaden, maal ik ze op een stenen handmolen, waarna ik ze handmatig en koud pers.

De arganzaden die ik hiervoor gebruik importeer ik uit een dorp in het Zuiden van Marokko. Hiervoor ben ik een samenwerking aangegaan met een aantal locale dorpsvrouwen. Lees hier meer over.

Het voordeel van het feit dat ik deze pure arganolie hier in Antwerpen zelf pers is dat deze direct naar mij terug te traceren is.

Wat kan ik met jouw arganolie doen?

De arganolie kan je als garnering gebruiken op al jouw, reeds bereide, gerechten. De diepe notensmaak komt vooral goed tot haar recht op alles waar bonen in zitten en op graanproducten zoals couscous, quinoa, rijst, enz.

Opgepast! De olie mag niet verhit worden, anders boet ze in aan voedingswaarde. Je kan de olie ook op brood smeren, strooi er een beetje zeezout op of beleg met olijven, voor extra smaak.

Daarnaast kun je, bij mij, ook de arganolie voor huid en haar verkrijgen. Het verschil tussen de culinaire en de arganolie voor huid en haar ligt hem in het dan al niet roosteren van de arganzaden.

Ik rooster de zaden voor de culinaire arganolie, omdat ongeroosterde zaden niet goed verteerbaar zijn.

Voor de olie voor huid en haar warm ik de zaden op. Hierdoor zijn de bestanddelen van deze versie zeer krachtig zijn en goed inwerken in huid en haar. Voor deze versie zijn evenwel een grotere hoeveelheid zaden nodig omdat er uit ongeroosterde zaden weinig olie te persen valt. Deze olie heeft ook minder smaak en een lichtere geur dan de culinaire arganolie.

Hoe wordt de arganolie bewaard?

Net zoals met alle producten die handgemaakt en vers zijn, zitten er in mijn arganolie geen chemicaliën of producten om de houdbaarheid te verlengen.

Om er daarom voor te zorgen dat jouw verse, pure arganolie lang goed blijft kun je deze, na opening, in een droge, donkere kast bewaren. Hou de olie weg uit warme, vochtige plaatsen en beperkt blootstelling aan licht.

Ten slotte zie je soms witte vlokken op de bodem van de fles. Dit zijn minuscule stukjes arganzaadjes die tijdens het handmatig persen in de olie achterblijven. Het grootste deel blijft over in de zeef, maar kleine componenten komen in de olie terecht. Dit kan geen kwaad.

Hoelang blijft de arganolie goed

Volgens de mensen uit de soussvalei, voor eeuwig! Maar bij hen is die dan ook binnen de week opgegeten en maken ze een nieuwe voorraad. De meningen over de houdbaarheid zijn verdeeld, maar uit ervaring (kijkend naar de textuur, kleur, geur) minstens 6 maanden.

Waarom gebruik je amandelnoten in de argan-amandelspread?

Amandelen zijn, net zoals de arganolie rijk aan stoffen die ervoor kunnen zorgen dat schade in het lichaam geminimaliseerd wordt. De mensen in de Soussvallei weten dit en verwerken de amandelnoot in veel van hun traditionele gerechten. Hieronder vind je enkele van deze gezonde voedingsstoffen terug.

Vitamine E is een krachtige antioxidant die vrije radicalen kan helpen neutraliseren. Deze stof kan er ook voor zorgen dat de het verouderingsproces van de huid vertraagt. Het kan slechte cholesterol helpen voorkomen en minimaliseert daarmee de kans op hartproblemen.

Magnesium helpt bij het reguleren van het zenuwstelsel, omzetten van aminozuur in proteïne, voeding omzetten in energie, DNA aanmaken en herstellen

Polyfenolen zijn anticarcinogenen, ze zijn ontstekingsremmend die ervoor kunnen zorgen dat er geen celschade of DNA schade optreedt. Het risico op het krijgen van ziekten zoals Alzheimer kan hiermee verlaagt worden.

Proteïnen worden gebruikt in alle cellen van het lichaam. Nagels en haar bestaan bijna helemaal uit proteïnen. proteïnen worden in het lichaam gebuikt om lichaamsweefsel aan te maken of te herstellen. Ze zijn ook nodig om enzymen, hormonen en andere chemicaliën aan te maken dat het lichaam nodig heeft om te functioneren. Ten slotte zijn proteïnen belangrijke bouwstenen voor de bouw van, onder andere, beenderen, spieren, huid en bloed.

Vezels worden niet verteerd in de maag en komen in de darmen terecht, waar zij de goede bacteriën voeden en daardoor zorgen voor een gezonde spijsvertering. Zij kunnen constipatie voorkomen en genezen. Daarbij zijn ze ook belangrijk om een gezond lichaamsgewicht te handhaven. Ten slotte kunnen ze het risico op chronische ziekten zoals diabetes en bepaalde types kanker helpen voorkomen.

Wat kan ik met jouw notenspreads doen?

De spreads  kunnen als beleg, dip of garnering gebruikt worden:

  • smeer op je  boterham;
  • garnering voor je cake, taart, gebak;
  • roer door je muesli, cornflakes, yoghurt;
  • op bereide gerechten zoals: quinoa, couscous, bulgur;
  • roer door je fruitsalade;
  • en nog vele andere gerechten!

Opgelet: de spreads mogen niet verhit worden, dit om ervoor te zorgen dat de arganolie haar voedingswaarde niet verliest.

Hoe bewaar ik de notenspreads en hoelang blijven ze goed?

Bewaar ze na opening op een koele donkere plaats. Ze blijven minstens 6 maanden goed