Over mij

Origine

Mijn ouders zijn afkomstig uit het zuiden van Marokko, de Souss vallei in het Atlas  gebergte. Zij reisden in de jaren 70 naar België en vestigden zich in Antwerpen.

Ik werd geboren in Antwerpen en groeide op in deze prachtige stad aan de Schelde. Dit maakt mij dan ook wat ze noemen een “trotse Antwerpenaar.”

Tussen twee culturen

Ik groeide op tussen twee culturen: de Vlaamse cultuur buitenshuis en de Souss cultuur binnenshuis. Door van elke cultuur de positieve aspecten over te nemen slaagde ik er succesvol in deze twee leefwerelden met elkaar te verenigen.

Mijn liefde voor de Vlaamse cultuur vertaalde zich voornamelijk in mijn regelmatige bezoeken aan de buurtbibliotheek, waar ik de Vlaamse en internationale schrijvers verslond. Daarnaast heb ik hier de kans gekregen om te studeren. Ik ben opvoeder van opleiding en heb, met veel plezier, in het sociaal werkveld gewerkt.

De kennis die ik hieruit heb gehaald, gekoppeld aan mijn eigen achtergrond en ervaringen, hoop ik te kunnen inzetten om via Zainas handgemaakt mijn steentje aan de maatschappij bij te dragen.

De cultuur uit het Atlasgebergte vond ik terug in de verhalen en wijsheden uit de Soussvallei. Daarnaast vond ik deze liefde ook terug in mijn moeders keuken,  waar zij de heerlijkste gerechten bereidt. Zij was dan ook de eerste persoon die mij kennis liet maken met het product uit haar geboortestreek: arganolie. Lees meer over arganolie.

Ik maak nu allerhande artisanaal lekkers op basis van deze olie. Deze zijn terug te vinden in mijn webwinkel

Rondtrekkende handelaar

Marokko kent, net als België, een rijke cultuur van rondtrekkende handelaars (ihtarn genoemd). Zij hadden allerhande waar die ze, op een ezel, van dorp naar dorp vervoerden.

Wanneer ze in een bergdorp aankwamen stalden ze hun waar uit op het dorpsplein en wachtten dan op de dorpsmensen (vooral vrouwen) die massaal uit hun huizen kwamen snellen om een koopje te doen. Tijdens mijn zomervakanties in Marokko, was ik altijd zeer nieuwsgierig naar deze handelaars. Ik wilde ook altijd meteen gaan kijken naar al dat moois en lekkers dat daar lag te smeken om gekocht te worden!

In België slenter ik dan weer graag rond op de lokale markten en kan ik mij uren verliezen in het gevarieerd assortiment van de marktkramers.

Om deze Belgische en Marokkaanse traditie in ere te houden, heb ik ervoor gekozen om zelf ook met mijn koopwaar rond te trekken. Ik hou ervan om zowel de steden als de kleine Belgische dorpjes aan te doen.

Een flesje arganolie en een heerlijke broodspread zijn zowel gegeerd door de boerenmensen als de stadsmensen. Ze verwelkomen me met vriendelijke woorden, wijze raad en zeer veel positiviteit.

Het is altijd wel met een beetje spijt dat ik, na een dag vol boeiende ontmoetingen, mijn koopwaar inpak en huiswaarts keer.

Informatie en foto’s over mijn markten zijn terug te vinden op mijn facebookpagina.